8 Ekim 2008 Çarşamba

DOMATES KONSERVESİ VE TARHANA


Geçen yazımda sözünü ettiğim domates konservesi işte geldi .Biraz gecikmeli oldu ama hala siz de yapabilirsiniz,domatesler tükenmeden.
Yapmanızı tavsiye ederim ben daha önceki yıllarda domatesin kabuklarını soyup ,doğrayıp , saklama poşetlerine doldurup dondurucuya koyardım.Bu yıl da bir kısmını öyle yaptım ama daha sonra bir arkadaşımın önerisi ile domatesleri konserveye dönüştürdüm.Tabi bayağı bir zamanımı aldı.Size yazmıştım köyden bir kasa domates aldım diye,yarısını soyup dondurucuya attım.Bu arada arkadaşımla konuşunca bana konserve yapmamı daha lezzetli olduğunu söyleyince kasanın kalan kısmını ayırdım.Başladım kavanoz aramaya resmen koca şehir Antep'te kavanoz kalmamıştı.Bir hafta boyunca kavanoz aradım(tabii bu arada domateslerin yarısı da çöpe gitti)Uzun uğraşlar sonucu kavanoz buldum ama kalan domatesler ancak fotoda gördüğünüz kadar konserve oldu.Gelelim nasıl yaptığıma domatesleri soyup robota attım.Domatesler kendinden geçince koca bir tencereye zeytinyağı koydum,domatesleri de üzerine döktüm,tuzunuda ilave edip bir süre kaynattım ama çok az bir taşım diyelim.Sonra sıcak sıcak tencereyi ocaktan almadan kavanozlara doldurdum.Havlunun üzerine ters çevirerek 24 saat beklettim.(sızıntı olursa olmamış demekmiş)Kavanozlardan birisi fire verdi ve onu kullandım.Diğer ikisi sapasağlam kışı bekliyor :)
Tarhana tarifini veremiycem maalesef o kayınvaldemden geldi.Yani kendigelen :)Kış hazırlığımız tamam diye onun da fotosunu aldım..