20 Temmuz 2008 Pazar

SÜRPRİZ KEK


Aylardır fırınım bozuk diye (tabii tembelliğimi de katıyorum işin içine) bizim evde kek pişemiyordu.Dün komşum kahveye geldi bana,küçük miniğim tutturdu.Anne kek ,anne kek bitmek bilmez bir enerji ile benden kek istiyor çocuk,ben de bir yandan onu diğer yandan da komşumu evde kek olmadığına ikna etmeye çalışıyorum;oğlum kekimiz yok,komşumada ayy kek yapamıyorum, miniğim de çok alışık mutfakta hemen pasta börek hazır bulunmasına diye.Tabi bu arada kadından utanıyorum, sanki mutfakta kek varda ona ikram etmiyormuşum gibi :)Neyse komşum ile derdimi paylaştım ,benim fırınımda kek pişiremiyorum (bu arada damla çikolatalı kek arşivden) fırınım kekleri kömür haline getiriyor diye.Komşum bana 120 derecede pişirmemi önerdi,tabii biz komşum kalkınca miniğimde uyurken büyüğüm le hemen mutfağa :)) kek pişirmeye haydi oğlum un ver, dolaptan sütü çıkar,şeker nerde kaldı; amacımız minik kuş uyurken hemen kek pişirmek ve tabii ortaya miniğimin en sevdiği keki azcık altının yanması ile (tabi o katı bıçak yardımı ile soyduk ) çıkarabildik.Miniğim uykudan uyanınca sevinçten yerinde duramadı(tabii keki görünce yemek falan yemedi yine,koca bardaklarla süt ve kek)Evett şimdi tarifte sıra aslında değişik birşey değil ama her yiğidin yoğut yemesi farklıdır ya bu da benim tarifim :))
Malzemeler:
4 yumurta
1,5 bardak şeker
1 bardak süt
1/2 bardak z.yağı
2,5 bardak un
k.tozu vanilin varsa l.k.r
Sos için malzemeler:
2 bardak süt
1/2 bardak şeker
4 kaşık kakao
Kekin Yapılışı:
Yumurta ve şekerler kabarana kadar çırpıyoruz.Sonra içine süt ve yağı ilave ediyoruz.Biraz da onlarla çırpınca elenmiş un, k.tozu,vanilin ve l.k.r. yi ilave ediyoruz vee yağlanmış kare borcama döküyoruz.Benim fırınım 120 derecede pişirdi,aslında 170 derecede pişirirdim,artık siz de kendi fırınınızın ayarına göre önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Sos Yapılışı:
Malzemelerin hepsi ısıya dayanıklı bir kaba alınıp,ocağın üzerinde şeker eriyene kadar karıştırın(sizin de büyüğünüz varsa bunu ona yaptırın çok zevk alacaktır )yani büyük oğlunuzKekimiz pişti,sosumuz zaten hazır ve soğuk bizi bekliyor,kekleri kare dilimleyerek sosa altta kalan kısmı hariç batırılır,başka bir kaba dizilir.Üzerine de istediğiniz şeyi ilave edebilirsiniz,bizim tercihimiz h.cevizi idi.

DAMLA ÇİKOLATALI KEK


MALZEMELER:
4 yumurta(Oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı z.yağı
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
3 su bardağı un(elenmiş1 limon kabuğu rendesi)
YAPILIŞI:
Yumurta ve şeker 10 dk.kadar çırpılır.Daha sonra sırasıyla süt,z.yağı,un ,k.tozu ve vanilya eklenir.Hazırlanan bu karışım yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür ve 170 derece fırında 45-50 dk.pişirilir.Ben bu keke çeşitli malzemeler ekleyerek çok çeşitli tatlar elde ediyorum.Örn.Damla çikolata , ceviz, kuru üzüm, fındık , fıstık vs.sadece işin sırrı ilave malzeme koyunca 1/2 bardak fazla un koyuyorum ve malzemeyede 2 kaşık un ekleyip her taraflarına bulaşmasını sağlıyorum.

GÜNÜMÜZ TÜRKİYE'SİNDEN İNSAN MANZARASI KARELERİ

Türkiye burası ülkemiz gelişiyormuş,çağdaşlaşıyormuş,nerdesiniz bu kelimeleri söyleyenler memleketimizde şehrin göbeğinde çekilmiş bir kare bu sadece!

ACİL DURUM MANTISI

Dün akşam üzeri miniciğimi uyuturken ben de yanında uyuyakalmışım :)Ayy çalan telefon sayesinde uyandım,akşama yemeğim yoktu.Ne yapabilirim akşama acil durum; bildiğimiz sosyete mantısının daha sosyetesini yapmaya karar verdim.Bu saatten sonra ne yapılabilirdi ki ,görüntünün güzel olmamasına rağmen tadı süper olmuştu (ya da ben çok acıkmıştım)

Malzemeler:

3 tane yufka
250 gr.yağsız kıyma(yani miktarı ben kafamdan söylüyorum evde vardı kıyma)
2 tane kuru soğan
yoğurt,yumurta,sıvıyağ(ben herşeye z.yağı kullanırım)tuz,k.biber

Yapılışı:

Kıymalar ocakta suyunu salar,üzerine incecik kıyılmış soğanlar ve z.yağı ilave edilerek kavrulur.İç harcımız hazır bir köşeye bırakılıp soğutulmadan önceeeee unuttum tabiki içersine tuz ve karabiber de ekledim :)Onun soğumasını beklerken de ara harcımı hazırladım yumurta ve yoğurt ve zeytınyağı karıştırıp harcı hazırladımSonrada yufkaları yağlanmış tepsiye aralarına ara harcı sürerek yerleştirdim ,son yufkadan evvel kıymaları yerleştirip tabii taa önceden ısıttığım fırına verdim .Bu arada benim minikler sarımsaklı yoğurdu sevmiyorlar,ben kendime çok küçük bir kasede sarımsaklı yoğurt yaptım.Tamamen üzerinide kapamadım ki siz yoğurdun altını da görün diye:)

MİNİĞİMİN PASTASI

Miniğim dün bana tutturdu,annneeee pasta yapalımmmm anneee pasta yapalımmm.Ay ben bu minik canavarla nasıl pasta yapabilirdimki ,zaten çok marifetli değişik şeyler üretebilen bi hatun değilim ve bir de bu minikle ne yapabilirdim ki..Ama tutturunca tutturur iyi hadi kalk yapalım dedim ,mutfağa doğru yola koyulduk daha pasta ne yapacağımıza karar vermeden benimki başladı anneee ben ınnnnnnnn yapcammm(yani kek çırpıcak robotta) annee ben sana süt vericem ohooooo bulduk dedim.Hemen ani bir dönüşle mutfaktan uzaklaşmaya başladım,ayyy feryat figan olmaz da olmaz ben pasta istiyorum.Ay miniğim sen uyu ben sana sen uyurken yaparım yok anne pasta yapalım pasta pasta pastaaaaa AYYYY evettt yeniden bir u dönüşü veee mutfak hadi miniğim pasta yapalım.Getir sütü ver bana hadii bisküvileri de ver bana du ben de tencere alayım..(tabi süper fikir üredi hemen vijjjtt bisküvi pastası hem hafif,hem basit,hem de çabuk yapılıp minik susturma pastası)tabii ben pudingi pişirene kadar milyon tane soru annee ocağı neden açtın,annee neden bunu karıştırıyosun vs vs..Neyse puding te hazır bisküviler de yerleşti ,tabii nasıl olduğunu tahmin edersiniz ayyy anneee bu çencere sıcakkk(tencere) tabii miniğim dokunma yanarsın fasıllarını atlattıktan sonra sıra süslemeye geldi(aman da aman ne süsleme,ama bu kadarı bile çok fazla ,miniğimle)annee ben yapcam anneee neden ben ınnnnn yapmadım sözleri içersinde miniğimle fıstık ve de h.cevizi dökebilmeyi başardık..Veee ortaya bu süpperrrrr görüntü çıktı (arkadaşlar kendin ile dalga geçme ünlemi var mı )Tarif vermeye utanıyorum bu kadar basit bişeyin tarifi mi olur diye ama ben yemek blogcusu değilim sadece miniklerimle hayatım burası içimden gelenleri yayınlıyorum,sizlerle paylaşmak istediklerimi ama yine de size tarif diyeceğim(belki yeni evli ya da öğrencilere faydam olur)

MALZEMELER:

1 Kutu süt
1 Paket puding
1 Paket pötibör bisküvi
1 Servis kaşığı un
H.CeviziFıstık

YAPILIŞI:

Puding un ilavesi ile tencereye koyulur,üzerine un ilavesi iyice karıştırılıp süt de ilave edilip tencerede pişirilir.Bisküviler dizilir sıra sıra bi puding bi bisküvi veeee en son süsleme deee miniğiniz yardımı ile yapılır.Dolapta soğuması lazımdır ,ancak dinletebilirseniz :))

CEVİZLİ KURABİYE

BUGÜN ANNEME MİSAFİR GELECEK,ASLINDA YABANCI DEĞİLLER.TEYZEM VE GELİNİ AMA OLSUN SONUÇTA EV HALKINDAN DEĞİLLER.BEN DE SABAH ERKEN UYANIP BU MİS KURABİYEYİ MİSAFİRLER İÇİN YAPTIM VE SİZE DE HOŞGELDİNİZ DEMEK İÇİN İKRAM EDEYİM İSTEDİM.EE ŞİMDİ SİZLERDE BANA HOŞGELDİN DİYE GELİRSİNİZ SANIRIM.BEN DE BARİ SİZLERE İKRAM EDEYİM SİZİ BOŞ KALDIRMAYAYIM DEDİM.HEM DE AÇILIŞ DA TATLI YİYİP TATLI KONUŞALIM İSTEDİM

BUYRUN TARİFE

Malzeme;
* 1/2 su bardağı zeytinyağ
* 1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
* 1 su bardağı yoğurt
* Aldığı kadar organik tam buğday unu
* 1 paket kabartma tozu
* 2 çorba kaşığı pudra şekeri
* 1 su bardağı dövülmüş organik ceviz
* 1/2 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Zeytinyağı, eritilmiş tereyağı ve yoğurdu karıştırın. Tam buğday ununu azar azar ekleyin ve kabartma tozunu, pudra şekerini de ekleyip yoğurun. Elden kolayca ayrılan yumuşak bir hamur elde edene kadar gerektikçe un ekleyin.Ayrı bir kapta cevizi, daha önce biraz ıslatılıp temizlenmiş kuru üzümleri ve tarçını karıştırarak iç malzemenizi hazırlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, fırını 180 derecede ısıtın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avucunuzda hafifçe açın, içine malzemenizden koyun. Hamur kenarlarını toplayıp parmak uçlarınızla yapıştırın, hafifçe yuvarlayıp tepsiye dizin.Kurabiyeleri ısınmış fırında 20 dk pişirin. Fırından çıkıp soğuduktan sonra isterseniz üzerine bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpin…Afiyet olsun.